Van afstudeerproject naar volwaardig festival

Als Petra Verbeek uit Valkenswaard er niet geweest was, was er waarschijnlijk nooit een vogelverschrikkerfestival van de grond gekomen.

Petra studeerde aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer en had voor de richting vrijetijdskunde een afstudeerstage nodig; ze vroeg aan Riks Werts, van Riks Café, of hij een goed idee had. Net daarvoor hadden kunstenaar Matty Christensen en haar partner architect Bert Staal aan Riks verteld over hun fascinatie voor vogelverschrikkers. Riks had meteen een idee voor een festival. Hij bracht het drietal bij elkaar, iedereen was enthousiast.

Er werden nog wat mensen bij gezocht zoals Els van den Berg, Martine Cornelis, Harrie Hover, Nol Verberkmoes en Marton Wolterink. Daarmee had men voldoende organisatoren voor het eerste vogelverschrikkerfestival.

Juist omdat het de afstudeerstage van Petra was, deed iedereen extra zijn best, gooide niemand het bijltje erbij neer, werd het eerste festival in 2000 een daverend succes, voor herhaling vatbaar.

Petra slaagde, kreeg voor haar afstudeerstage een acht.

Tweejaarlijks
In 2000 werd het eerste vogelverschrikkerfestival georganiseerd, na het tweede festival in 2001 werd besloten er een tweejaarlijks feest van te maken.

Meer weten over de vogelverschrikkers en Valkenswaard? Lees het verhaal van Els van den Berg.